Fasadfärg

Kategorier:

- Hus

Hej, vi har en fundering gällande val av fasadfärg. Vi har nyligen köpt ett missionshus från 1919 i en by med allt från gula kaptenshus till röda västerbottensgårdar. I nuläget är huset gult och vi vill gärna behålla det i en gul nyans, men matcha det med herrgårdsgrön på spröjs och vita fönsterfoder och knutar. Grundmuren har vi inte bestämt än heller. Vi har kollat lite på Gentle yellow och antikgul men vi tar tacksamt emot tips och råd på kulörer som skulle kunna passa till det herrgårdsgröna.

17/04/2024 21:57:08

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Vad har de närmaste husen för kulörer? Det påverkar vilken fasadkulör som kommer blir fint på ert hus.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Västerbottensgårdar och kaptenshus finns i vår by, allt från gula och vita hus, till traditionella faluröda.

22/04/2024 10:34:51

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Alla kulörer upplevs olika i olika ljus men även olika beroende på vilka andra kulörer du ser samtidigt. Färgkoden på omkringliggande byggnader kommer därför att påverka vad som blir snyggt på ert hus och hur du i slutändan kommer uppleva resultatet.

Om du har gula hus runt omkring och vill måla ert hus i en gul ton så är det extra viktigt att veta vilken gult ton grannhusen har för att det ska bli fint.

Därför vore det toppen om du har möjlighet att återkomma med färgkoden på speciellt de gula husen. Om du har en bild på dessa kan jag försöka tyda kulören. Återkom med detta så fortsätter vi sedan:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen, bifogar några bilder från husen i byn. Det gula huset på bild två är vårt hus, och bild nr3 är på husen mittemot.

24/04/2024 17:34:29

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Kika på  JOTUN 10168 Muted Yellow eller  JOTUN 12135 Gentle Yellow till fasaden, 8413 Herrgårdsgrön på fönster och  JOTUN 1453 Bomull på alla vita detaljer som vindskivor, knutbrädor och foder. Ytterdörr kan vara i en något mörkare grön tex  JOTUN 0745 Grön Umbra.

Grundmur målas i  JOTUN 11130 Shade.

Provmåla på stora skivor som ni kan flytta runt och se hur kulörerna upplevs på olika sidor om huset. Betrakta på lite avstånd.

Måla träfasad, vindskivor, knutbrädor och foder med  DEMIDEKK Infinity eller den mattare  DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Fönster och dörrar målas med  DEMIDEKK Infinity Details. Grundmuren målas med  JOTUN DryTech Murfärg.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top