Fårgråd vardagsrum o kök som passar till pilasterblå hall

Kategorier:

- Vardagsrum

- Kök

Lister/dörrar/fönster : Bomull

Angränsande rum : Hall pilasterblå. Lilla toan fusion. Sovrummet behov av ny färg.

Jag önskar hjälp att få ihop mitt hem färgmässigt. Idag har jag olika vita väggar i vardagsrummet o kök, som inte alls funkar ihop. Jag önskar något annat än vitt och att det ska passa min nygjorda hall som är i pilasterblå. Ska man tänka en och samma på allt eller olika? I köket är köksluckorna i veddingegrå(ikea). Dessa luckor kan dra en del mot det blåa, vilket jag inte är jättenöjd med (på sikt kan jag tänka mig att måla om dessa, minstingen behöver bara bli lite större). Jag funderar oxå på annan färg på kaminen som är vit, men osäker på hur jag ska tänka då? Köksdel och hall har ljusgrå betonginspirerat vinylklickgolv. Vardagsrummet och matplats har slitet ekparkett, som på sikt kan behöva göras något med. Kan tilläggas att vardagsrumsväggarna är i målad vävtapet (jute?) Och det finns ingen möbel som man behöver förhålla sig till (soffa är sliten av tre barn och kan behöva bytas).

21/04/2024 17:07:10

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp och återkomma med vilken färgkod (ncs) dina vita detaljer som dörrar, fönster, lister och köksluckor har, om inte alla dessa detaljer ska målas, så vore det toppen? Det påverkar vilka andra färger som blir fina och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta så hjälper jag dig vidare med en färgplan.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

S0502-Y är på dörrar och lister, de i vardagsrummet kommer behöva målas (i bomull). Har några stänkskivor i kök som också är samma vita (bomull). Så sammanfattningsvis bör det funka med bomull:) Köksluckorna är ikeas veddinge grå S 2502-B (köksfönster mot norr).

23/04/2024 22:23:43

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Dina köksluckor har en gråblå ton där det blå draget förstärks ihop med varmare toner som S0502-Y, beige, varma grå, gult, grönt...osv.

Om man inte vill förstärka det blå draget så undviker man alltså varmare toner som tex ovan nämnda.

Å andra sidan om du har vita detaljer som fönster, dörrar och snickerier i S0502-Y så blir dessa finast ihop med varmare toner, som alltså blir mindre bra ihop med luckorna.

Men, kika på  LADY 1024 Tidlös,  LADY 1391 Ljus Antikgrå eller  LADY 10679 Washed Linen till väggar i kök/v-rum. Dessa har en varm grå ton vilket alltså kan förstärka det blå draget i luckorna men jag tycker att de ofta får luckorna att framstå som vackert gråblå.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. Provmåla och se hur du upplevde dessa kulörer i ditt ljus mot luckorna så fortsätter vi sedan med övriga rum.

För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, LADY Essence, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Ljus antikgrå var fin och funkade i köket. Washed linen va roxå fin, men funkade inte i köket. Jag tänker att jag vill gå vidare med färgförslaget om ljus antikgrå. Har du några tankar om det vita på kaminen, behåller man den vit eller ska jag måla annat? Tar även tacksamt emot förslag till sovrummet. Tack för all hjälp så här långt. :)

02/05/2024 23:09:59

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Jag hade målat murstocken i samma vita som du har på allt annat vitt,  LADY 1453 Bomull eller den något ljusare  LADY 1001 Eggvit. Provmåla vilken som blir bäst i ditt v-rum.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top