Färgval

Kategorier:

- Vardagsrum

- Kök

Lister/dörrar/fönster : ska målas om

Angränsande rum : -

Hej, Vi har kök och vardagsrum i öppen planlösning (dock tydlig uppdelning mellan rummen men vägg går från vardagsrum till kök - alltså samma färg). Vi kommer att ha köksluckor i Jotun Silke och funderar nu på vilken väggfärg vi vill ha till. Vi vill en ljus grå, beige eller greige men som ändå är tillräckligt mörk för att kunna göra en så kallad "snobbrand". Vi är villiga att om måla lister och dörrar för att få i rätt ton. Vilken väggfärg bör vi välja som passar med Silke och vilken tillhörande färg på lister/dörrar?

21/04/2024 18:02:25

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp och återkomma med vilken färgkod (ncs) dina vita detaljer som dörrar, fönster, lister och köksluckor har, om inte alla dessa detaljer ska målas, så vore det toppen? Det påverkar vilka andra färger som blir fina och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta samt en planlösning och färgkod i angränsande rum, så hjälper jag dig vidare med en färgplan.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Frågan var vilken färg på lister/dörrar vi borde välja, vi ska alltså måla det också. Bifogar planlösning. Hall, vardagsrum, kök ska alla bli samma färg.

23/04/2024 10:36:37

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Kommer ni även att måla fönster? Om inte, vad har dessa för färgkod?

Det finaste är om du målar allt som ska vara vitt - väggar, tak, fönster, dörrar och snickerier, i samma vita kulör. Då ser det vitt ut. Om man blandar olika vita kulörer så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita ofta lite gulare än de egentligen är ihop med vitare vita som också kan få ett blå-stick ihop med varmare vita.

Moderna fönster har ofta en liten svart gummilist mellan glaset och själva fönsterbågen vilket gör de lite knepiga att måla om. Därför kan det vara bra att utgå ifrån den vita tonen som fönstren har.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top