Val av färg i en totalrenoverad lägenhet

Kategorier:

- Vardagsrum

- Sovrum

- Kök

- Hall

- Barnrum

Lister/dörrar/fönster : 0500-n

Hej, Vi håller på att totalrenovera en lägenhet i Nordöstra Skåne. Vi hade velat ha hjälp med färgsättningen i alla rum. Se bifogad bild på planritningen av lägenheten samt kök. Lister och dörrar är i 0500-N. Tak är vit takfärg och fönster är vit snickerifärg (0500-N). Golvet är ett ljust trägolv (Bjelin Torekov - vitt hårdvaxoljat trägolv) och i hallen har vi ett ljusgrått klinker (Klinker Öland Grå 30x60cm). Lägenhetens fönster är mot syd/öst (kök/matrum/vardagsrum) och öst (sovrum). 1. I hall (KPR), korridor, kök, matrum och vardagsrum tänker vi en och samma ljus färg som passar till vårt kök som är Epoq Trend Greige (närmaste färgkod är 2903-Y30R). Vi har förstått att köksluckorna kan upplevas rosa i vissa färgsättningar/ljussättningar vilket vi inte vill. Bänkskivan är mörk. Stänkskyddet kommer vara i samma som bänkskivan men kommer inte vara enda upp till väggskåp så som på bifogad bild utan kommer endast vara ett par decimeter upp på väggen. Därav kommer det vara väggfärg mellan stänkskydd och väggskåp. 2. I det högra sovrummet kommer vi ha masterbedroom med walk-in-closet. Här vill vi gärna ha en mysig naturnära färg. Vi tänker oss brunt/greige men är öppna för förslag, men vi vill inte ha för mörkt. 3. I det mellersta sovrummet vill vår 4åriga son ha ett blått rum. Här kommer antingen båda våra söner sova alt. endast vår 4-åring. 4. I det vänstra sovrummet kommer vi antingen ha lekrum alt sovrum till vår 1åring. Här är vill vi gärna ha någon fin färg som funkar bra med resten av lägenhetens väggfärg då man ser in i detta rum från kök/matrum/vardagsrum. Vi gillar grönt men kan även tänka oss mer neutral vit/greige färg. Vi gillar naturnära och harmoniska färger som inte är skrikiga. Vi gillar det moderna och minimalistiska men vill kunna tillsätta färg genom möbler och inredning utefter årstid. En övrig fråga är vad ni tycker att vi ska ha för takfärg? Tanken är vanlig vit takfärg men i vissa rum kanske man ska ha samma som på väggarna? Vad tycker ni? Tusen tack på förhand!

22/04/2024 14:21:54

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att ladda upp en planlösning där man ser alla rum, så vore det toppen? Den behöver inte vara så avancerad, bara så att jag ser hur rummen hänger ihop. Återkom med denna så fortsätter vi sedan:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej Annika, Försökte ladda upp den som PDF men det fungerade tydligen inte. Här kommer den som vanlig bild istället. Hoppas du kan se den nu. Tack på förhand! Mvh Lisabel

23/04/2024 14:06:39

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. När man ska färgsätta en hel bostad är det ofta bäst att börja med kulörer till kök/v-rum. Därefter blir det ofta lättare att hitta vackra kulörer till övriga rum. Det kan lätt bli övermäktigt annars.

Kika på  LADY 1376 Froströk eller  LADY 0486 Silke till väggar i kök/v-rum

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, LADY Essence, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Tack för återkoppling! Vi tänker oss Silke i hall/vardagsrum/kök, på både väggar och tak. I det högra sovrummet tänker vi oss kanske Antwerp Beige på väggar men kanske någon annan färg i taket. Har du förslag på någon fin färg till taket? Har du förslag på någon fin blå till det mittersta sovrummet? Till det vänstra sovrummet är vi lite inne på någon gul/beige färg som passar bra tillsammans med Silke. Vi tycker Humble Yellow verkar fin men vi har inte sett det live. Kan det bli för mycket olika färger?

25/04/2024 10:34:10

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Det mest harmoniska när man färgsätter i en grå och beige färgskala är att välja kulörer med ungefär samma rödhet/gulhet (kulörton). Om man målar en yta/rum i en varmare beige jämte en annan yta/rum i en mer grå ton så tenderar den grå ytan att upplevas kallare än den egentligen är och den beige ytan blir gulare.

 LADY 12290 Antwerp Beige är fin men den är lite mer gyllene i tonen än  LADY 10342 Kalkgrå som ni har på köksluckorna, samtidigt som de är väldigt lika. Alltså lika men ändå olika, vilket kan synas.

Kika i stället på  LADY 10342 Kalkgrå även till sovrummet eller  LADY 11130 Shade,  LADY 12181 Soft Comfort eller  LADY 10429 Diskret.

Barnrummen kan vara i  LADY 5081 Fabrik,  LADY 5452 Nordic Breeze,  LADY 11173 Humble Yellow eller  LADY 1276 Soft.

Provmåla igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top