Kulör till kök

Kategorier:

- Kök

Hej Vi söker bra kulör(er) till väggar, lister och tak i köket i matt färg. De grå köksluckorna ska behållas, liksom bänkarna av oljad teak. Vad tror du om diskret rosa eller jordig gul? Gillar också naturgröna toner. Men vi är öppna för förslag. Rätt sorts vit kulör kan ju också göra susen. Rummet är djupt, men har ganska stora fönster mot nord-väst. Cirka 3 meter i tak. Golvet byts nog ut på sikt, eventuellt till trä eller mökt linoulium (typ terracotta eller mörkgrönt), men det kan anpassas. Golvet verkar för närvarande skära sig mot köksluckorna (men blir kanske bättre med ny väggfärg) Väggen till vänster är för närvarande lite omysig tillsammans med dörren i hörnan. Jag bifogar filmer. Tyvärr har vi inte flyttat in än och jag har därför ingen färgkod till luckorna. Tack för hjälpen!

23/04/2024 13:35:25

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp och återkomma med vilken färgkod (ncs) dina vita detaljer som dörrar, fönster, lister och köksluckor har, om inte alla dessa detaljer ska målas, så vore det toppen? Det påverkar vilka andra färger som blir fina och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta samt en planlösning och färgkod i angränsande rum, så hjälper jag dig vidare med en färgplan.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej Annika Nu har jag fått fram mer info från de nuvarande ägarna. Köksinredningen (luckor och stommar) är målade med S 2502-G. Golvet är målat med receptet CH 20.4, RX 8,1 och YX 64 i Beckers bas A blank 60 (det står AD 4 CHAI, men vet inte om det är Beckers "Chai" eller Alcros "Chai". Golvet ska på sikt slipas för att få fram plankorna eller målas i annan färg. Väggarna är för närvarande målade med 1002-Y24R men de ska alltså målas om nu. Fönster och lister tror jag är någon slags standardvit. Nu ska väggar, tak och eventuellt golvlister målas. Det som är styrande för färgval är alltså i första hand skåpinredningen, teakbänkarna, diskbänken i cement, och ljuset utifrån. Man ser inte så mycket mellan köket och den angränsande hallen. I övrigt finns mer info i mitt första mail. Tack för hjälpen Björn

06/05/2024 10:48:29

Svar:

Kakelplattorna med bilder ska också tas bort.

06/05/2024 10:49:28

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Färger upplevs olika i olika ljus men även olika beroende på vilka andra kulörer du ser samtidigt. Färgkod på fönster, dörrar, köksskåp och golvet påverkar vad som blir snyggt på väggarna och hur du i slutändan kommer att uppleva restultatet. Så, för att hitta rätt kulör till väggarna behöver man alltså veta färgkoderna även på golvet och på dina vita snickerier.

Se om du kan mäta in golvet genom att lägga färgprover, på de grå kulörer som golvet möjligen skulle kunna ha, dikt mot golvet. Kika tex på S2502-Y eller S2002-Y. Golvet utgör en stor yta och påverkar mycket vad som blir snyggt.



Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej Golvet har färgkoden S 4005-Y10R. Golvet ska på sikt bytas ut, så matchning mot skåp och bänkar är allra viktigast. Vad gäller listerna ska de också målas om så där kan vi justera kulören efter vad du tror blir bra. /Björn

08/05/2024 11:23:04

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Så länge du ser golvet samtidigt som du ser väggar och skåp så kommer kulören på golvet att påverka vad som blir snyggt på väggar och skåp.

Men, kika på  LADY 1276 Soft,  LADY 12079 Gleam eller  LADY 12118 Hummus till väggarna. Måla allt som är vitt tak, fönster, dörrar och övriga vita detaljer i  LADY 1624 Lätthet. Det är viktigt att allt som är vitt målas i samma vita kulör.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color,LADY Essence, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top