Få hjälp med förslag på väggkulör

Kategorier:

- Kök

Hej, jag har ett nytt kök med släta luckor i ncs s 1002 y. Har även ett vitt kakel och en mycket ljus grå/beige bänkskiva. Vilken färg på väggen skulle du rekommendera till mitt kök och jag tänker främst på skåpluckorna. Jag gillare ljus beige men frågan är hur det passar. Det viktiga är att köket känns varmt. Tacksam för förslag

2024-05-21 22:50:29

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp och återkomma med vilken färgkod (ncs) dina vita detaljer som dörrar, fönster, lister och köksluckor har, om inte alla dessa detaljer ska målas, så vore det toppen? Det påverkar vilka andra färger som blir fina och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta samt en planlösning och färgkod i angränsande rum, så hjälper jag dig vidare med en färgplan.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, tack för hjälp och jag bifogade bilder på kök för att lättare se. De vita detaljerna i köket som lister, dörrfoder och fönster har Stockholmsvit halv glans. Vardagasrummet som har störst dörröppning har också stockholmsvit men halv matt. Jag har provat att måla med jotun färgprov 1876 Hvit Te samt 1376 Froströk men vet inte riktigt hur de passar. mvh /Peter

27/05/2024 15:44:04

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Det mest harmoniska när man färgsätter i en grå och beige färgskala är att välja kulörer med ungefär samma rödhet/gulhet (kulörton). Om man målar en yta/rum i en varmare beige jämte en annan yta/rum i en mer grå ton så tenderar den grå ytan att upplevas kallare än den egentligen är och den beige ytan blir gulare.

Så, om dina köksluckor har en grå ton som tex S1002-Y så behöver du ha en ungefär lika grå ton på väggarna för att det ska upplevas harmoniskt.

Kika tex på  LADY 10679 Washed Linen,  LADY 1563 Mörk Strandsand eller  LADY 8470 Smooth White till väggarna i köket.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, LADY Essence, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tillägg.  LADY 1876 Vitt Te blir för gul mot luckorna och  LADY 1376 Froströk blir bättre om man har krivita vita detaljer.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top