Färg kök & vardagsrum

Kategorier:

- Vardagsrum

- Kök

Lister/dörrar/fönster : Klassisk vit

Hej, Vi kommer att renovera kök och vardagsrum och har svårt att hitta en färg framförallt till köksluckorna och köksväggar. Har bifogat gammal planlösning där väggar finns med som inte är kvar/kommer tas bort. Har därför färgmarkerat så du kan se hela rummen det gäller. Blåmarkerat är kök i söderläge. Gulmarkerat är vardagsrum i norrläge. Båda rummen väldigt ljusa. Hallen som renoverats tidigare och är i anslutning till rummen har färgen Sommarsnö (som jag älskar). Samma gäller trappen upp och hall på övervåning. Skulle vilja ha en annan färg i vardagsrummet men då väggen från hallen fortsätter in i vardagsrummet och det inte finns något naturligt sätt för brytning till annan färg så kanske vi behöver ha Sommarsnö även där? Vi vill ha någon mörkare greige till köksluckorna har vi tänkt. Blek sand som många kökstillverkare har ser dock alldeles för smutsgul ut hos oss. Har kikat på Ascott som jag förstått passar bra till Sommarsnö men den tycker jag är för grå. Har du tips på annan färg vi kan testa som är lite mjukare? Och vilken färg man isf sen kan ha till väggarna? Vill helst inte ha Sommarsnö överallt om nu skulle behöva ha det även i v-rummet.

2024-07-08 12:44:11

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Kika på  LADY 8470 Smooth White till luckorna. Jag hade fortsatt med  LADY 1928 Sommarsnö även i köket men kika annrars på  LADY 7626 Airy Green till väggarna i köket.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color,LADY Essence, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej Annika, Tack för ditt svar! Testade Smooth White men tycker att den drar åt grönt mot Sommarsnö. Rädd att den kommer att kännas ännu mer grön mot ekparketten som vi ska ha sen i köket också. Vill ha något mer åt det beiga greigehållet men förstått att det kanske är svårt om det ska matcha Sommarsnö. Finns det några aldra alternativ att testa? Hälsningar, Frida

16/07/2024 10:58:56

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Kika även på 553 Ascott eller  LADY 1563 Mörk Strandsand tilll luckorna. Provmåla igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej Annika, tack all hjälp! Ascott hade vi testat sedan tidigare och tyckte att den var för grå. Mörk stranssand upplevdes gul. Vi har fått en provlucka från en kökstillverkare som har färgen 2005-y20r (Blek sand) och upplever färgen inte alls som provmålningen vi gjorde för den färgen utan till det bättre. Skulle det bli helt fel att välja den färgen till köksluckorna?

25/07/2024 13:50:24

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

När man färgsätter med grå och beige kulörer så blir det mest harmoniskt om man har ungefär samma gulhet/rödhet i alla toner. Om man tex har en grå ton i ett rum och ser denna ihop med en beige kulör i angränsande rum så kan det grå tonen upplevas kallare än den egentligen är och den beige tonen blir gulare än den egentligen är vilket ofta upplevs "lite fel".

Om luckorna kommer vara i  LADY 1016 Blek Sand så är denna något rödare jamfört med  LADY 1928 Sommarsnö vilket gör att man kan uppleva Sommarsnö lite kallare än den egentligen är, ihop med Blek Sand.

Men, om du ändå gillar Sommarsnö i ert hem så provmåla den även i köket, ihop med luckorna.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun