Önskar hjälp med att välja rätt blå nyans

Kategorier:

- Hus

- Garage

- Puts och grundmur

Vi ska måla om huset. Enligt lokala bestämmelser ska det vara blått. Nu är det 3 olika blåa nyanser, ena gaveln är målad i S-3020B-10G. Vi tycker den är lite mörk och vill ha det ljusare. Vi har en skogstomt. Fönsterfoder osv ska målas om till vitt i samband med ommålning. Fönsterfärgen är olika både Vit (bomull) och vit (klassisk). Ungefär 50/50. Det är bruna takpannor.

2024-07-11 22:17:25

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

När man har en blå fasad så blir det bäst med kritvita vita detaljer som tex fönster, foder osv. Varmare vita detaljer brukar uppelvas gulare än de egentligen är ihop med blått.

Det är också finast om allt som ska vara vitt, tak, fönster, dörrar och övriga vita detaljer eller vita väggar, målas i samma vita kulör. Om man blandar olika vita toner så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita detaljer lite gulare än de egentligen är när man ser dem ihop med kritvita detaljer som då kan få ett blå-stick.

Kan ni tänka er att måla om alla fönster?

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Vissa fönster är i aluminium och dom målar vi inte om. Det är dom fönstren som har kod S0502Y eller dylikt. Föregående ägare satte in dom för 2 år sen om jag inte minns fel. De andra fönstrena kan vi tänka oss att måla om. Mvh Sara

12/07/2024 14:14:01

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Det finaste är ju om alla fönster har samma kulör och samma vita kulör. Om du har en varmare vit ton som tex S0502-Y på fönster så kommer de alltså att upplevas lite gulare än de egentligen är ihop med en blå fasad.

Men, kika på  JOTUN 1001 Eggvit till de fönster som ska målas. Den är något vitare än S0502-Y men ändå en varm vit ton. 

För att minimera risken för att fönstren upplevs gulare så kika på en mörkare blå ton till huset tex  JOTUN 4252 Kimrök Dämpad,  JOTUN 5445 Delicate Blue eller  JOTUN 0730 Fjällblå. Grundmuren kan vara i  JOTUN 1973 Antikgrå eller  JOTUN 11129 Smoky Grey. Måla in fönster och dörrar i grunmuren i samma kulör som ni väljer till grundmuren.

Provmåla på skivor som du kan flytta runt och se hur kulörerna upplevs på olika sidor om huset. Betrakta på lite avstånd. 

Träfasad, vindskivor, knutbrädor och foder målas med DEMIDEKK Infinity eller den mattare DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Fönster och dörrar målas med DEMIDEKK Infinity Details. Grundmuren målas med JOTUN DryTech Murfärg.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top