Färg på husfasad

Kategorier:

- Hus

Hej Annika! Vi ska bygga ett tvåplanshus i mer traditionell stil i lantlig miljö, med hästhage som närmaste granne. Platsen för huset är en hyfsad öppen yta varför sol och ljus kommer nå huset stora delar av dagen, framförallt från söder och väst. Vi har tänkt ha ett hus med fasad målad i en bruten vit färg, med naturrött taktegel. Då vi har många fönster på huset, speciellt mot baksidan, har vi tänkt att måla fönsterfoder i samma färg som fasaden, för att den färgen inte ska ta över. Vi har några funderingar kring detta: - Vilken bruten vit färg (eller nära vit färg) tänker du blir fin på fasaden? Vi har tittat på Eggvit men har en känsla att den blir för vit. Vi har då tittat på Froströk, Tidlös, Reflektion, Fyn. Vi har som många andra, rädslan att färgen upplevs som nikotingult, blå eller rosa. - Tycker du att vi ska bryta av fönster och fönsterfoder i någon annan färg? Jag såg till exempel en bild på ett hus som hade målat fasaden i Froströk men fönstren i Eggvit (bifogar den), för att få dem att poppa lite mer. Eller tycker du att vi ska måla allt i samma? - Om du kommer med dina tankar om färgsättning får du gärna hjälpa oss med om du tycker att takteglet ska gå lite mer åt det rödare hållet eller lite mer åt det orangea hållet. Vidare vilken färg på entrédörr, grundmur, vindskivor osv som du tror passar. Bifogar bilder på fasadritning, taktegel, fönsterfoder (som visar tänkt profil ej färg). Vill passa på att skicka med att vi har lärt oss massor av dina tidigare svar på andra frågor. Tack för det!

2024-07-12 09:21:31

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Jag hjälper dig gärna men här behvöer jag lite mer information. Vad har du för färgkod på fönster, dörrar och ev garageport? Det påverkar vilka kulörer som blir fina.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Vi bygger en carport med förråd som ska ha samma färg på fasad/tak. Hängrännor är tänkta att ha i zink. Fönster och dörrar är sådant som vi ska bestämma också, så det tar vi gärna input på av dig. Vi vill att entrédörren ska bryta av färgen på fasaden, kanske en gul variant? Vill gärna höra av du tänker här!

15/07/2024 19:47:57

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Kan ni välja vilken kulör ni vill till fönster och dörrar eller behöver det vara en standard-ncs eller en RAL?

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Om du utgår ifrån båda, valfri kulör och standard NCS eller RAL (förstår att det då blir två olika förslag från dina sida). Vi har möjligheten men behöver landa i vad som blir klokast.

16/07/2024 13:18:04

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Det finns oändligt många fina färgkombinationer....

Jag skulle nog ändå behöva veta om era fönster och dörrar levereras i en ncs- eller en RAL-kulör eller kommer ni måla fönster och dörrar själva, på plats? Hör gärna med tillverkaren.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Ska försöka förtydliga. Vi har ännu inte knutit oss mot någon husleverantör och kommer bygga mycket i egen regi. På olika sidor kan jag läsa mig till att det går att välja valfri RAL- eller NCS-kulör på utsida fönster. Vår tanke är att måla huset i någon bruten vit färg / ljus färg enligt det jag har beskrivit ovan. Vilken färg tycker du skulle passa utifrån det? Vidare funderar vi på att ha samma färg på fönster och fönsterfoder (som på fasad). Tror du det skulle gå? Vi kan dock tänka oss att ha någon annan färg på fönster, och undrar ifall du har någon rekommendation för färg på dessa, om vi inte väljer att ha samma färg som på fasaden. Vi har tänkt i banor om någon grön färg, men är öppna för förslag. Sen om du har någon tanke på färg på dörr, i enlighet med det färgförslag du ger. Fråga igen om det är något som behöver förtydligas :-)

17/07/2024 14:20:00

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Om ni vill ha ett vitt hus så kika på RAL9010 till fönster,  JOTUN 1105 Villavit till fasad, vindskivor, knutbrädor och foder. Ytterdörren kan vara i  JOTUN 0745 Grön Umbra, 1223 Höststämning eller  JOTUN 10168 Muted Yellow.

Jag tycker även att huset skulle klä i  JOTUN 9938 Naturligt Svart med fönster i RAL 7044 och dörr i någon av dörrkulörerna ovan.

Provmåla på skivor som du kan flytta runt och se hur kulörerna upplevs på olika sidor om huset. Betrakta på lite avstånd. 

Träfasad, vindskivor, knutbrädor och foder målas med DEMIDEKK Infinity eller den mattare DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Fönster och dörrar målas med DEMIDEKK Infinity Details.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack Annika! Vi provmålar Villavit. Vad tänker du kring Froströk, Tidlös eller Pärlgrå? Vilken eller vilka av dessa tror du passar. Så vi kan provmåla någon eller några till? Du får gärna ge tips på färg på fönster och dörrar i dessa förslag också. Ha en fin dag!

18/07/2024 12:46:27

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Om fasaden målas i  LADY 1376 Froströk eller  JOTUN 0182 Pärlgrå så kika på JOTUN 8426 Dewy Green till fönster och dörrar och  JOTUN 1624 Lätthet till vindskivor, knutbrädor och foder.

Om fasaden måls i  JOTUN 1024 Tidlös så kika på 8426 Dewy Green till fönster och dörrar och  JOTUN 1001 Eggvit till vindskivor, knutbrädor och foder.

Provmåla igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack! En sista fråga för nu. Målar vi fasaden med Froströk, kan vi välja någon av standard RAL/NCS-färgerna, typ 0500-N eller RAL 9010 på fönster? Eller blir Lätthet, som du tipsar om, en ännu bättre vit färg mot Froströk på fasad?

19/07/2024 12:15:29

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

RAL 9010 blir för gul mot  LADY 1376 Froströk och RAL 9016 som är vitare är för grön i undertonen. Om du inte kan välja  JOTUN 1624 Lätthet till fönster så kika på S0500-N. Provmåla igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen, Om vi tänkt måla fönsterfoder i Jotun 1624 Lätthet, vilken färg på fönster passar bäst av standardkulörerna s0502-y, s0500-n eller RAL 9010?

06/08/2024 09:26:28

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

 JOTUN 1376 Froströk blir bättre ihop med vitare vita som tex S0500-N. Denna är dock vitare än  JOTUN 1624 Lätthet vilket kommer få Lätthet att upplevas lite gulare än den egentligen är. Läs gärna mitt tidigare svar om vit ton till Froströk:)

Om ni bara kan välja dessa standardkulörer till fönstren så hade jag valt S0500-N till allt som ska vara vitt, alltså fönster, foder, knutbrädor osv. Inga detaljer i Lätthet.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top