Kulörer

Kategorier:

- Sovrum

Hej, Behöver goda råd om färg till ett sovrum i söderläge. Planen är att lägga in ett fiskbens parkett https://www.barlinek.se/produkt/parkettgolv/ek-caramel-chevron-130/ som jag upplever som varm kola i färgen. Fodren runt fönster vita men tänker jag ska måla golvlister och garderobs dörrar i samma färg som väggarna. Jag ska önskar ljust och har blivit förtjust i froströk medans sambon önskar de mörkare. Taket är valmat och vi har diskuterat huruvida vi ska måla det i samma färg som väggarna eller vitt. Har ni tips på färger baserat på denna info.

2024-07-18 13:55:04

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men här skulle jag behöva lite mer information för att du ska få så bra svar av mig som möjligt. Vilken färgkod (ncs) har du på dina vita detaljer som fönster, dörrar, snickerier och köksluckor om inte alla dessa detaljer ska målas om? Det påverkar vilka andra kulörer som blir bra och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på vilken vit kulör (om vita) dessa detaljer har är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och jämföra. Återkom sedan med detta, en planlösning och färgkod i angränsande rum, så hjälper jag dig gärna vidare sedan.



Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej Annika, Nu har jag försökt ta lite bilder och det är lite rot och stök, mitt i en byggarbetsplats. Men jag hoppas du kan få en bild av hur det är tänkt. Bilderna som är med gips är tänkt bli ett nytt sovrum. Sängen ska stå där det är högst i tak och på kortväggen kommer det bli gardeober hela väggen. De har vi tänkt måla i samma färg som väggarna. Angränsande rum år gamla sovrummet och där ska vi sätta in en altandörr men är idagsläget osäkra på vad det rummet kommer bli. Men det rummet tänker vi också måla om och tar tacksamt emot en passande färg. Att notera är ju att de rummet kommer ha minimialt med ljusinsläpp. Ang snickerierna, innertaket är i 0500 men fönstren brukar man väl måla i 0502 så kanske blir 0500 i tak å 0502 på vägg? Om du inte rekommenderar något annat. Vi tar gärna emot goda råd där. Återkom om fler funderingar

27/08/2024 12:50:51

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Det finaste är om du målar allt som ska vara vitt - väggar, tak, fönster, dörrar och snickerier, i samma vita kulör. Då ser det vitt ut. Om man blandar olika vita kulörer så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita ofta lite gulare än de egentligen är ihop med vitare vita som också kan få ett blå-stick ihop med varmare vita.

Vad har du för färgkoder på de vita detaljer som inte ska målas?

Om tex fönster ej ska målas så kan det vara bra att utgå ifrån den vita kulören på dessa.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Blir lite trixigt. Är ganska säker på att det är 0502Y i fönstren men att det är typ 0500 i taket. Så vi kommer låta taket va i den nyans det är å sen måla resten i 0502Y. Vi vill måla garderoberna i en ton-i-ton till väggarnas väger i en nyans mörkare. Kan du även ge förslag på det? Önskar gärna gå åt det varmare håller än kalla.

28/08/2024 12:11:22

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Kika på  LADY 1832 Skandinaviskt Ljus,  LADY 12123 Contemporary White eller  LADY 1931 Kokos.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, LADY Essence, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tänker du dessa till väggarna framför allt? Om du skulle rekommendera en ton i ton mörkare till garderoben vad hade du fått för då?

29/08/2024 13:42:05

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Till väggarna. Vill du ha en något mörkare ton till garderober så kika på  LADY 10678 Space,  LADY 12075 Soothing Beige eller  LADY 10966 Almond Beige. Provmåla igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top