Färgsättning i nybygge

Kategorier:

- Vardagsrum

- Sovrum

- Kök

- Hall

- Barnrum

- Kontor

Hej! Vi bygger nytt och har nu kommit fram till skedet där vi ska välja färg till väggarna. För att få en röd tråd i hela huset skulle vi önska er hjälp. Överöser er med massa information så får ni ta ut det ni behöver :) Fasaden är målad i Jotun SKODDE. Alla fönster och dörrar är svarta (RAL9005), även innedörrar. Köket kommer ha köksluckor från Ikea (Havstorp beige: ncs S 3005-Y20R). I köket kommer det även finnas ett vitrinskåp med inslag av mörk ek. Bänkskivan är en kalkstensinspirerad skriva från Bricmate i färgen Norrvange Beige Matt. I tvättstugan kommer vi ha Ikeas ekluckor vid namn Forsbacka i kombination bänkskiva Säljan som är en vit/ljusgrå stenmönstrad laminat (även den från Ikea). Vi har inga taklister. Golvlister finns men de kommer målas in i samma som väggfärgen. Tanken är att även måla alla tak och garderober i väggfärgen för det specifika rummet. Golvet är ett vitvaxat ekgolv (Bejlin - Loshult). Huset är placerat med framsidan i östläge. Planlösning finnes i bifogad fil med markeringar för rum 1-7. Vi gillar jordnära färger (mer åt det kalla än varma) och skulle önska en genomgående "greige" nyans i entré, kök och vardagsrum (1+4). Eventuellt samma eller en annan ljus nyans i tvättstugan (2). Gästrummet (3) önskar vi måla i en mörkare, mer murrig färg. Även master bedroom (5) och tillhörande klädkammare önskar vi måla i en mörkare nyans. Barnrummet på övervåningen (6) vill vi måla i en nyans som drar lite mot det gröna hållet. Det sista rummet (7) har vi inga särskilda önskemål kring utan är öppna för förslag! Stort tack på förhand!

2024-07-18 21:59:26

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

När man ska färgsätta en hel bostad är det ofta bäst att börja med kulörer till kök/v-rum. Därefter blir det ofta lättare att hitta vackra kulörer till övriga rum. Det kan lätt bli övermäktigt annars.

Om era fönster och dörrar är svarta och köket kommer att bli S3005-Y20R så kika på  LADY 1376 Froströk,  LADY 1832 Skandinaviskt Ljus,  LADY 10678 Space eller  LADY 1016 Blek Sand till väggarna i kök/v-rum.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. Återkom sedan med hur du upplever dessa kulörer så fortsätter vi sedan med övriga rum.

För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color,LADY Essence, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen Annika, Tack för svar och bra tips! Vi har landat in i att köra på LADY 1376 Froströk i kök, vardagsrum och hall. Med vänlig hälsning, Patricia

07/08/2024 13:55:11

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Kika sedan på  LADY 1016 Blek Sand,  LADY 1233 Mohair,  LADY 8281 Pale Linden och  LADY 7685 Subtle Green till sovrummen. Klädkammare målas in i samma kulör som sovrum.

Provmåla igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top