Rödhet och gulhet

Kategorier:

- Övrigt

Hej, Jag ser dig ofta referera till att välja ungefär samma rödhet/gulhet (kulörton) när man färgsätter i en grå och beige färgskala. 1. Gäller det bara när när man kombinerar grå och beige eller även när man tex kombinerar olika beige eller beige och blått? 2. Vad är ungefär samma rödhet/gulhet (kulörton)? Är t ex Y20R till Y30R ett för stort spann? 3. Har också läst på er blogg att man kan kombinera färger utefter nyans för en harmonisk känsla, dvs svarthet/vithet. Förstår att det mest ”optimala” för samma nyans är t ex 3002 på båda färger men ganska sällan jag hittar färger jag gillar som har exakt samma nyans. Vad är ett rimligt spann här? 4. Hur mycket påverkar kulörtätheten/färgstyrkan för att kombinera färger på ett harmoniskt vis? Mvh Andreas

2025-02-26 20:23:53

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Det stämmer att det blir finast om man har ungefär samma gulhet/rödhet i undertonen om man kombinerar olika neutrala toner. Det innebär att själva tonen men inte nödvändigtvis kulörtonen i kulörerna ska upplevas ganska lika. Det har inte bara med kulörtonen att göra utan också med hur mycket kulörthet och svarthet du har i en kulör. En kulör som tex 3005-Y20R har 5 % upplevd kulörthet medan 3002-Y20R bara har 2% upplevd kulörthet. Den senare kommer att upplevas lite gråare och något kallare än den första eftersom den har så lite kulörthet vilket gör att svartheten tar över lite och den upplevs mer grå och lite kallere. 3005-Y20R blir varmare och upplevs lite gulare för att den har mer gulhet/rödhet (mer kulört). 

Om man ser till ljusare varianter av dessa så kommer tex 1005-Y20R att upplevas som en ljusgul kulör pga att kulörtheten på 5 % blir så tydlig när det är så pass lite upplevd svarthet i kulören, 10%.

1002-Y20R upplevs däremot som en varm ljusgrå ton.

Ju närmare två kulörer är i ljushet/mörkhet desto viktigare är det att de har ungefär samma underton. Om du väljer en betydligt mörkare ton, i den ena kulören, spelar det mindre roll eftersom du då får en kontrast vilket brukar gör att man tänker mindre på olika undertoner.

Det är alltså lite mer komplicerat än att bara gå på kulörtonen.

När undertonen är olika så tenderar kulörerna att förstärka varandras olikheter. Så, i ovan exempel så innebär det att 3005-Y20R upplevs gulare och 3002-Y20R lite kallare, när man ser dem tillsammans.

Det finns en mängd olika sätt att skapa vackra färgsättningar. Jag har tyvärr inte möjlighet att gå djupare in i detta här. Jag rekommerar att läsa mer på vår blogg och söka här i Kulörrådgivningen i gamla svar:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun